Rosa Liksom
Syntynyt vuonna 1958 Ylitorniolla;
asuu ja työskentelee nykyisin Helsingissä.

Jo vuosikymmenten ajan lappilaistaustainen kosmopoliitti Rosa Liksom on ihastuttanut koti- ja ulkomaista kulttuuria maalauksillaan, kirjoituksillaan, näytelmillään ja videoteoksillaan.

Rosa Liksom varttui lapsuutensa Lapissa kahdeksan talon kyläyhteisössä meänkielisellä alueella, josta muutti teini-ikäisenä Rovaniemelle. Hän jatkoi edelleen Helsinkiin vuonna 1977, mutta matkusti jo seuraavana vuonna Moskovaan. Ensimmäisen itäreissunsa tuleva kirjailija oli toteuttanut yksin jo 15-vuotiaana, jolloin ihastui pysyvästi slaavilaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon.

Liksom on opiskellut antropologiaa ja yhteiskuntatieteitä Helsingissä, Kööpenhaminassa ja Moskovassa. Vuodet 1982–86 taiteilija viihtyi vaihtoehtoihmisten parissa Kristianian vapaakaupungissa Kööpenhaminassa, kunnes suuntasi vuonna 1986 tutkimusmatkalle Siperiaan ja Mongoliaan. Pari vuotta myöhemmin taiteilija matkusti kommunistiseen Kiinaan ja sen jälkeen Austiniin Texasiin. Myöhemmin hän on viihtynyt pysyvämmin Helsingissä.

Rosa Liksomin ristimänimi on Anni Ylävaara. Liksom- taiteilijanimen historiasta kulkee monta legendaa. Kuvataiteilija, kirjailija ja elävien kuvien tekijä Liksom on asunut elämänsä aikana erilaisissa vaihtoehtoisissa kommuuneissaja pienyhteisöissä. Yhdessä niistä toistettiin ruotsin kielen ”liksomia” niin tiuhaan, että taiteilija nappasi siitä taiteilijanimen itselleen. Rosa Liksomin teoksia on käännetty lähes kahdelle kymmenelle eri kielelle. Romaanien ja novellikokoelmien lisäksi monipuolinen taiteilija on tehnyt sarjakuvia ja lastenkirjoja.

-Sam Inkinen