Everstinna Helsingin kaupunginteatteri

Rosa Liksom Everstinna

EVERSTINNA

Raivokas ja rikaskielinen Everstinna kertoo paraateja ja univormuja ihailevan nuoren tytön kasvusta itsenäiseksi, aikuiseksi ja kirjailijaksi Lapin erämaissa. Päähenkilö everstinnan kehyksenä ja inspiraationa kirjailija Rosa Liksom on käyttänyt lappilaisista aiheistaan tunnetun kirjailija Annikki Kariniemen elämää. Esitys kuvaa samalla nuoren, itsenäistyneen valtion kulkua läpi sotien, elämää Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä, erityisesti Suomen suhdetta Saksaan.

”Everstinnan tapa tarkastella historiaa on viiltävän tarkka. Äärioikeisto on jälleen nousussa koko Euroopassa. Kuinka helppoa onkaan kenelle tahansa lähteä etsimään vastauksia jostakin isosta ja voimakkaasta liikehdinnästä. Kuinka äkkiä julmuudesta tulee arkipäiväistä. Tämän teoksen tuominen näyttämölle on puhumista asioista ääneen”, sanoo ohjaaja ja dramatisoija Susanna Airaksinen.

”Everstinnan elämä on täynnä ristiriitaisuuksia ja sen kaltaista tarinaa, että täytyyhän sen päästä ulosjaettavaksi katsojille! Kyse on selviytymistarinasta, siitä miten luonto antaa ihmiselle voimaa ja miten ainoa tapa selviytyä, on kohdata kipeätkin asiat, vain se antaa armon. Näyttämöllä on nainen, joka voi puhua Neuvostoliitosta ja ”Vyyreristä”, kirjoittaa eräkirjoja, nauttia omasta seksuaalisuudestaan ja rakastua itseään huomattavasti nuorempaan mieheen. Toisaalta hän saa myös kärsiä hirvittävästä henkisestä ja fyysisestä väkivallasta. Lähihistoriasta on tehty paljon näytelmiä, ja mielessäni olen toivonut, että aihetta lähestyttäisiin eri näkökulmasta, esim. vaimon tai lapsen näkökulmasta, ja sitten ilmestyi Everstinna ja siinähän se oli!”, sanoo näyttelijä Heidi Herala.

Kantaesitys ja ensi-ilta oli Helsingin Kaupungin Pienellä näyttämöllä 2.10.2019.

Tekijät 

Rosa Liksom: Everstinna

Dramatisointi ja ohjaus Susanna Airaksinen

Näyttämöllä Heidi Herala

Lavastus ja puvut Vilma Mattila

Valosuunnittelu Vesa Ellilä

Sävellys ja äänisuunnittelu Johanna Puuperä

Naamiointi ja kampaukset Aino Hyttinen

Dramaturgi Merja Turunen

Ääninäyttelijät Santeri Kinnunen ja Rauno Ahonen