Lapin punaiset hanget Topi Mikkolan 65-vuotisjuhlamonologi

Rosa Liksom Lapin punaiset hanget

Lapin punaiset hanget

Kantaesitys ja ensi-ilta oli Kemin kaupunginteatterissa 18.2.2014.

Esitys: Topi Mikkola

Teksti: Rosa Liksom

Sovitus ja Ohjaus: Jani Manninen

Lapin punaiset hanget on Topi Mikkolan esittämä näyttämömuotokuva Annikki Kariniemen näköisestä pohjoisen kirjailijasta. Monologi kuvaa kirjailijan viimeisen illan, jossa hän käy läpi vaiherikasta elämäänsä, josta ei draamaa ja dramatiikkaa puutu.

Elämän ja kuoleman vastakohtaisuudet, valo ja pimeys, rakkaus ja viha, ovat läsnä tässä kertomuksessa. Kirjailijan eletyn elämän vaiheissa nousevat esiin sota-ajan äärimmäiset olosuhteet sekä naiseksi ja arvostetuksi kirjailijaksi kasvamisen tuskat ja ilot. Samalla tarinan keskiöön nousee kirjailijan rakkaus kahteen erilaiseen mieheen, joista toinen on sotilas ja toinen rauhan mies.

Lapin punaiset hanget on Topi Mikkolan 65-vuotisjuhlamonologi, joka juhlistaa samalla myös hänen 25 vuotta kestänyttä Rosa Liksomin kirjoittamien tekstien esittämistä suomalaisilla teatterilavoilla.

  


 

Kainuun Sanomat 9.3.2014 Sinikka Viirret

"Rosa Liksom on jälleen kirjoittanut luottotulkilleen täydellisesti istuvan tekstin. Runsaassa tunnissa syntyy elävä näyttämömuotokuva lappilaisesta legendasta, yli 30 teosta kirjoittaneesta kirjoittaneesta Annikki Kariniemestä, jonka värikäs ja vaiherikas elämä todellisuudessakin veti vertoja hänestä sepitetyille tarinoille."

 

Pohjolan Sanomat 21.2.2014

"Katsoja hymyilee, nauraa, mutta myös liikuttuu. Esitys on viihdyttävä, siinä on huumoria, mutta myös koskettavuutta ja kipeitä asioita. Monologi puhuu tämän ajan ihmisille, niillekin, jotka eivät ennestään tiedä mitään Annikki Kariniemestä tai Suomen lähihistoriasta. "

 

YLE Uutiset  Topi Mikkola 7.2.2014

"Topi Mikkolalle itselleen rooli on ollut raskas ja henkilökohtainen. Näytelmässä Annikki Kariniemi on 68 vuotta, Mikkola taas täyttää maaliskuussa 65. Tämä oli henkisesti raskas roolityö, koska tarinassa on niin paljon yhtymäkohtia omaan elämään. Kariniemen elämä perhehelvetti on myös ollut todella koskettava, Mikkola kuvailee."