Coupé no 6 2012, Uitgeverij Podium, Holland

Coupe no 6 HOL

Rosa Liksom
Coupé N° 6
Uitgeverij Podium (2012)

Rosa Liksom is een van de origineelste Finse schrijvers van dit moment. Coupé N° 6 is de eerste roman van Liksom die in Nederlandse vertaling verschijnt en was in Finland een bestseller.

In deze meesterlijke vertelling delen een jonge Finse studente en een Rus met wodka en knoflook in zijn koffer een coupé van de Transsiberië Express. Dagenlang zijn de twee tot elkaar veroordeeld. Terwijl in ritmisch proza het landschap van Moskou tot Ulaanbaatar in Mongolië voorbijglijdt, zijn we getuige van een ontmoeting tussen twee passagiers die volslagen vreemden voor elkaar zijn.

De jonge vrouw ontvlucht de coupé bij elke tussenstop, maar als de trein weer op gang komt rest haar niets dan naar de brute verhalen van de man tegenover haar te luisteren. Hij heeft een aantal jaren gevangen gezeten voor moord en is voor zijn werk op weg naar een bouwplaats in Siberië. Zij heeft op haar beurt haar geliefde achtergelaten in Moskou en gaat prehistorische rotstekeningen bekijken in Ulaanbaatar. Tegen alle verwachtingen in zoekt ze haar coupégenoot op als ze Mongolië eenmaal hebben bereikt.


Coupé N° 6 van de Finse Rosa Liksom 4**** in Het Parool!

Jasper Henderson las Rosa Liksoms Coupé No6 en kende het vier sterren toe in Parool. 'Vanaf de eerste pagina's weet Liksom de omstandigheden van de reis en de natuur die aan de coupé voorbijtrekt door een veelheid aan details tot een haast levende entiteit te maken, veel meer dan slechts een schilderachtig decor.’

Hij prijst haar gestileerde proza met de tot in detail beschreven natuurverschijnselen, dat in schril contrast staat met de uitbarstingen van geweld waar de lezer geregeld door wordt opgeschrikt. ‘Het extreme contrast tussen de zorgvuldig gestileerde observaties en het vormeloze, redeloze geweld deden me denken aan de film Drive’.

Rosa Liksom is een van de origineelste Finse schrijvers van dit moment. Coupé N° 6 is de eerste roman van Liksom die in Nederlandse vertaling verschijnt en was in Finland een bestseller. In deze vertelling delen een jonge Finse studente en een Rus met wodka en knoflook in zijn koffer een coupé van de Transsiberië Express. Dagenlang zijn de twee tot elkaar veroordeeld. Terwijl in ritmisch proza het landschap van Moskou tot Ulaanbaatar in Mongolië voorbijglijdt, zijn we getuige van een ontmoeting tussen twee passagiers die volslagen vreemden voor elkaar zijn. De jonge vrouw ontvlucht de coupé bij elke tussenstop, maar als de trein weer op gang komt rest haar niets dan naar de verhalen van de man tegenover haar te luisteren.

Trans-Siberian Railway (LINKS)

Trans-Siberian Railway (Wikipedia)
Moscow-Vladivostok: virtual journey on Google Maps
Russian Railway Map

2011 Finlandia Prize

Established in 1984, the Finlandia Prize is the most prestigious literary award in Finland.

Helsingin Sanomat (Dec 01, 2011)
Prestigious Finlandia Prize goes to Rosa Liksom

Books from Finland (Dec 01, 2011)
Finlandia Prize for Fiction 2011

Publishers Weekly (Dec 05, 2011)
Liksom Takes the 2011 Finlandia Prize

Helsingin Sanomat (Dec 02, 2011)
Rosa Liksom made good use of a trip on the Trans-Siberian Express