Family Affairs ja Rikos 2008, WSOY

Family Affairs ja Rikos

Family Affairs

Family Affairs näytelmän ensi-ilta oli KOM-teatterissa 19.1.1993. Sovitus ja ohjaus Pekka Milonoff.

Synopsis: Näytelmä lähtee liikkeelle Masan, kiltin ja huolehtivan koti-isän monologista, jossa hän julistaa saaneensa tarpeeksi asemastaan nyrkin ja hellan välissä. Hän lähtee maailmalle etsimään miesidentiteettiään ja vannoo, ettei yksikään nainen eikä yksikään lapsi tule häntä enää koskaan alistamaan, ei henkisesti eikä fyysisesti.


Family Affairs tekstinäyte
Rikos tekstinäyte

”Mielenkiintoista on, että Family Affairsin aikaan, eli vuonna 1993, ajankohtaiset yhteiskunnalliset probleemat ovat probleemia edelleen. Eläinten oikeudet, markkinatalouden sikamaisuus, roskaviihteen täyttämä media, miesasialiike, yhteiskuntamuotojen luhistuminen ja ihmisen hajoaminen, eloonjäämisteiden etsintä sekä ilmastonmuutos.”

Rosa Liksom 16.8.2008


HS  Kulttuuri 21.1.1993 Kirsikka Moring

Aito trash-teatteri on nauru vinolle naamalle Kom-teatteri luo nahkaansa Rosa Liksomin mukana Family Affairs on herkullinen huonon maun ylistys

Rosa Liksom on ja pysyy kauhukakarana, kurittomana anarkistina myös näytelmäkirjailijan roolissaan.

Family Affairs, hänen esikoisnäytelmänsä Kom-teatterissa on kuplivan aitoa trashia. Se on koko sielustaan saippuaoopperan käänteiskuva, roskaooppera, joka puhkeaa laulamaan hurmioitunutta ylistystä kaikille tabuille.

Hän katsoo Suomea oman sapluunansa läpi, aukottoman parodisena, perverssinä kovien arvojen maana.

Dialogin ja näyttämön kuvissa kulkee tavaraa, kamaa kahdessa mielessä, esineiden hyperkulttuuria ja teknovaltaa.

Liksom ja ohjaaja Pekka Milonoff ovat luoneet tyylilajissaan suomalaisilla näyttämöillä perin harvinaisen ajankohtaissatiirin, jossa siteerataan jalustalle meitä ympäröivät tunnistettavat ja tutut ilmiöt.