Neko 2009, WSOY (printit Klaus Haapaniemi)

Neko

Rosa Liksomin ja Klaus Haapaniemen Neko on monella tavalla poikkeuksellinen teos. Se on suomalainen samuraikirja ja yli ikärajojen yltävä kuvateos, jonka aukeamia katsellessa tuntee kulkevansa häikäisevästä palatsisalista toiseen. 

Kirja kertoo oikeamielisestä samurai Nekosta, joka on suojellut kyläläisiä julmaa läänitysherra Toranagaa vastaan. Vastustuksesta vihastunut Toranaga lähettää miehensä tappamaan Nekon, mutta tämä pakenee ja päätyy mystikkomunkkien luostariin. Siellä hänestä koulutetaan ninjasoturi, joka palaa kostamaan läänitysherralle. 

Neko on maksimalismia ja minimalismia yhtä aikaa. Liksomin teksti virtaa kevyenä ja syvänä, viileänä ja viisaana. Haapaniemen kuvat luovat jalokiviväreissä säkenöivän tarinatodellisuuden, jossa etualan yksityiskohtien runsaus piirtyy levollista taustaa vasten ja kumartaa omailmeisesti japanilaisten puupiirrosten traditiolle. 

Kuvataiteilijanakin tunnettu Rosa Liksom on kirjoittanut vuodesta 1985 lyhytproosaa, romaaneja, lastenkirjoja, sarjakuvia ja näytelmiä. Klaus Haapaniemi on suunnittelija ja kuvittaja, joka on herättänyt sekä kotimaista että kansainvälistä kiinnostusta. Hän on työskennellyt useille tuotemerkeille Suomessa ja ulkomailla. Haapaniemi valittiin vuoden graafikoksi 2008.


Neko palkittiin Britanniassa 30.04.2010

Brittiläinen D&AD on palkinnut Rosa Liksomin ja Klaus Haapaniemen upean Neko-teoksen. Palkinto tuli Kirjan suunnittelu -kategoriassa.

D&AD edustaa kansainvälistä luovan suunnittelun, designin ja mainonnan yhteisöjä. Vuodesta 1962 se on luonut teollisia standardeja ja toiminut uusien sukupolvien kouluttajana ja innoittajana.


Karjalainen Kulttuuri 30.12.2009 Suonna Kononen

Hehkuva Neko - Rosa Liksomin ja Klaus Haapaniemen teos on vuoden kuvakirjavalioita.

Joitakin kirjoja lukiessa haukkoo henkeä. Rosa Liksomin ja Klaus Haapaniemen Neko tarjoaa niin hiottuja aukeamakokonaisuuksia, että lukukokemus lähestyy taidenäyttelyssä käymistä tai kierrosta arkkitehtoonisesti kiinnostavasta rakennuksessa.

Neko on kuvakirja ja pikemminkin aikuisten kuin lasten satukirja, jonka tarina ja ilme rakentuvat japanilaiselle puupiirrostraditiolle. Oikeamielinen samuraikissa Neko herättää toimillaan vastustajien vihan ja joutuu murha-attentaattiin.

Nekon luullaan kuolleen, mutta sadusta kun on kyse, voidaan arvata, ettei päähenkilöä noin vain saada pois päiviltä. Liksom tavoittelee vanhahtavaa puheenpartta, vuodenkiertoja, manan majoja, taivaankansia ja läänitysherroja. Graafikko Haapaniemi panee parastaan.

Neko sisältää soturi- ja sankarimytologiaa, joka pienimpiä lukijoita vain pelottaa. Vähän vanhemmille viikareille Neko voisi hyvinkin olla sisäänheittotuote kirjallisuuteen. Lukeminen voi olla yhtä jännää kuin videopelit ja telkkarinkatselu.

 


Sivunäyte