Jepata Nastan lentomatka 2000, Tammi

Jepata Nastan lentomatka

Mallisivu

HS Kulttuuri 20.3.2001 Ansa Aarnio

Vantaalta Lappiin

Kuvataiteilija, kirjailija Rosa Liksomin lastenkirjassa ronskit ja värikkäät kuvat jatkavat taidenäyttelyistä tuttua linjaa. Jepata Nastan lentomatka rikkoo myös lasten kuvakirjan konventioita.

Liksomin henkilöiden ulkomuoto ja väritys uusiutuvat jatkuvasti, mikä tekee kirjasta varsinkin lapselle vaikealukuisen. Muutaman lukukerran jälkeen ulkoavaruuden olioita muistuttaville ihmisille onneksi löytyy kullekin omat tunnusmerkkinsä, kuten hiuspalmikot.

Tekstissä massakulttuuri ja lappilaisperinne nivoutuvat sulavasti yhteen. Jepatan äiti on lähtenyt Torremolinokseen ja jättänyt tyttärensä enon hoiviin. Tätä päivätanssit houkuttavat enemmän kuin lapsenhoito. Tietokoneen formulapeli saa viihdyttää Jepataa, tyypillistä heitteille jätettyä nykylasta. Jepata elää globaalissa maailmassa ja hallitsee erilaiset ympäristöt; aikuisten maailmakin on pikkuvanhalle tytölle säälittävän tuttu.

Naapurin Sari hakee Jepatan seurakseen lentomatkalle Lappiin. Perillä puetaan päälle peskit ja siepakat, syötetään poroille jäkälää ja syödään käristystä. Illansuussa hame lennättää tytöt takaisin vantaalaislähiöön