Kupé nr. 6 2013, Tiderne Skifter, Tanska

Kupe nr 6 DEN

Rosa Liksom
Kupe nr. 6 (original title: Hytti nro 6)
Oversat fra finsk af Birgita Bonde
Tiderne Skifter (2013)

Pigen og manden kommer tilfældigvis til at dele kupé på en togrejse mellem Moskva og Mongoliet. Hun er en ung finsk student og han en 45-årig russer. Året er 1986 og scenografien sibirisk vinter i et Sovjet på grænsen til sammenbrud. Hun har forladt Moskva og en indviklet kærlighedstrekant, han er på vej til et job på en byggeplads erude. Manden indtager uendelige mængder vodka, praler om sin seksuelle formåen og erobringer i kvindeland. Den unge kvinde er tavs, iagttager og tænker. Et umage par.

Dagene går, og nætterne. Den lange rejse bliver et møde mellem øst og vest. Og mens byer, landsbyer, skove og dyr passerer forbi, drikker og fortæller manden om sit liv og om sit land. Gennem hans fortælling tegnes et levende – og skræmmende – portræt af 1980’ernes Sovjetunionen: den bestandige jagt på noget at købe, forfaldet, kulden og den evige vodka.

Rosa Liksom (f. 1958) er finsk forfatter og desuden billedkunstner. For sine kortprosabøger Stoppested for en nat og Paradis på en øde vej modtog hun flere priser. Begge er udkommet på dansk ligesom senest – i 2001 – romanen Crazeland. Kupé nr. 6 er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2013 og vinder af Finlandiaprisen 2011 – Finlands største pris som årets bedste finske litterære værk.

 


 

Pressen skrev:

"En værdig kandidat til Nordisk Råds Litteraturpris" 4 hjerter, Marie Tetzlaff, Politiken.

"Congo med atomvåben" 5 stjerner, Mikael Busch, Jyllandsposten.

"Finsk perle - Det er prosa løftet op til højeste lethed og elegance, hvilket også er den sværeste kunst. Romanen viser, hvor enkel litteratur kan være, og så alligevel stor" Peter Nielsen, Information.

"Finske Rosa Liksom har skrevet en stærk og sanselig roman om et mærkværdigt venskab" 4 stjerner, Frank Sebastian Hansen, Ekstrabladet.