Kreisland 1996, WSOY

Kreisland

Vuonna 1996 ilmestynyt Kreisland on Rosa Liksomin ensimmäinen romaani. Teos on ilmestynyt myös saksaksi ja tanskaksi.

MONIÄÄNISESSÄ ROMAANISSA ON SANKAREITA SAFÖÖRI SARMOSTA ÄNKYTTÄVÄÄN ELVIKSEEN

Kreisland on kertomus suuresta kertomuksesta ja siitä miten siinä sitten kävi. Kreisland on kertomus peräreikää tunkkaisemmasta paikkakunnasta, Uralille ulottuvasta Suur-Suomesta ja mahtavasta maailmasta, modernin projektista, jossa mennään metsästä kaupunkiin, korvesta keskuksiin, Moskovaan ja Pittsburgiin, ja jälleen metsään. Sinne, koska kaikki menee metsään. Ellei Kreisland olisi kertomus innostumisista, se voisi olla kertomus toisiaan seuraavista pettymyksistä. Tai päinvastoin. Kreisland on kertomus Juho Gabrielista ja Impi Agafiinasta, miehestä ja naisesta.


Tekstinäyte
Sample translation
Leseprobe auf Deutsch

HS Kulttuuri 30.8.1998 Pekka Tarkka

Rosa Liksomin ensimmäinen romaani asettuu talonpoikaisten arvojen puolelle Jeanne d'Arc tiernapoikien maassa

Liksomin parodiat raivaavat tilaa ympärilleen. Itä ja länsi saavat kyytiä, samoin Suomen kaupunkien porvaristo ja muut naparikkaat tapoineen ja sivistyksineen.

Näin syntyneeseen tyhjiöön Liksom luo murteellaan myös arvokkaan maailman. Arkaaisen kielenparren avulla vanha elämänmuoto ja sen ihmiset kasvavat elämää suuremmiksi.

Sankaritar hylkää kaiken entisen ja siirtyy pienviljelijän emännäksi tunnustelemaan "syntymämettän kesäsiä, eistyksen pillaamattomia haisuja".

Näin agraariselta näyttää siis paljon matkustelleen Rosa Liksomin onnela. Ehkä keskustapuolueen kannattaisi harkita hänen kiinnittämistään toiseksi mannekiinikseen John Waynen partneriksi.