Jepata Nasta Pohjoisnavalla 2008, Tammi (valokuvat Charles Freger)

Jepata Nasta pohjoisnavalla


Mallisivu


Jännittävä seikkailu vie prinsessan pohjoisnavalle asti

Olipa kerran, ei kovinkaan kauan sitten, kuningas jolla oli yksi tytär. Tyttären nimi oli Jepata Nasta. Kuningatar oli kuollut, kun Jepata Nasta oli vielä vauva. Kuningas matkusteli ympäri maailmaa virka-asioissa ja oli siksi harvoin kotona. Tytöstä pitivät huolta alati vaihtuvat lastenhoitajat. Yhtään leikkitoveria tai ystävää hänellä ei ollut, sillä kuningas oli ankarasti kieltänyt muilta lapsilta sisäänpääsyn linnaan.

Jepata Nasta kyllästyy leikkimään yksin ja karkaa maailmalle etsimään ystäviä. Matkallaan hän tapaa pojan, joka on sairaana, ja he päättävät rakentaa yhdessä avaruusraketin ja lähteä avaruusseikkailulle.

Kuinka ollakaan, Jepata Nasta jää yksin rakettiin ja käynnistää sen uteliaana. Raketti lähtee lentoon ja päätyy pohjoisnavalle! Pohjoisnavalta Jepata löytää uuden ystävän, tytön jonka nimi on Kiutikaq Smirnova. Kiutikaqin vanhemmat ovat tutkijoita ja tutkivat maapallon ilmastonmuutosta, jääkarhujen oloja. Nyt tytön vanhemmat ovat kadonneet, sillä myrskynhenki Naartsuk on suuttunut ja ryöstänyt heidät. Keksivätkö Jepata Nasta ja Kitikaq keinon, millä lepyttää myrskynhenki Naartsuk?

Rosa Liksomin prinsessasatu koskettaa, naurattaa, jännittää ja itkettää, juuri niin kuin hyvä satu tekee. Samalla se antaa lapselle pohdittavaa ja pienen vihjeen siitä, kuinka meistä jokainen voi vaikuttaa maapallon tulevaisuuteen. Kirjan herkullisissa, ranskalaisen valokuvaaja Charles Frégerin ottamissa valokuvissa, seikkailevat Rosan omat leluhahmot.


“Liksom on kirjoittanut ajankohtaisen ja monitasoisen teoksen, mutta tehnyt sen lapsen ehdoilla. Frégerin valokuvat toimivat hyvin tarinaa kuvittavina elementteinä. Niiden hieman vanhanaikaiset leluhahmot ovat juuri pikeita kertomaan nämä asiat tämän päivän lapsille.”

– Maaria Rousu, Pohjalainen 8.1.2009